כיתה א’
המעבר מהגן לכיתה א’ איננו רק שינוי מסגרת, אלא שינוי מהותי בחיי הילד. בבית הספר הוא יידרש לשבת במשך מרבית שעות יום הלימוד, ללמוד מיומנויות של כתיבה וקריאה ולעמוד בקצב הלימוד הכיתתי.
אחד המדדים החשובים במוכנות הילד למעבר לכיתה א’ היא יכולתו לעמוד בתהליך הוראה ולמידה במשך כמה שעות ברצף. המעבר מהגן לכיתה א’ דורש מהילד יכולת של קשב וריכוז ושליטה בגוף עם נכונות גבוהה ללמוד. כלומר על מנת ללמוד הילד זקוק לרמה של קואורדינציה שתאפשר לו: להיות מסוגל לשבת בכיתה, להקשיב, להתרכז, להגיב, להחזיק בעיפרון ללא הפעלת כוח מיותר, להתבטא שפתית, ולהיות פעיל חברתית ולשחק בהפסקות עם חברים.
במבדקי המוכנות לכיתה א’ שנערכים בגני הילדים ישנה אמנם התייחסות לרוב שולית למרכיב הקואורדינציה, אך ישנה התייחסות לתופעות התנהגותיות, התפתחותיות, רגשיות וקשיי ריכוז ולמידה שברובם הם תוצאה של בעיות קואורדינציה. להורים לא מוצג פתרון יישומי איך לשפר את הקואורדינציה או שלא מיוחסת לה חשיבות מחוסר הבנה שלליקויי קואורדינציה יש משקל מהותי במגוון כישורי הלמידה. אנחנו בשיטת OCO™ יודעים למפות את רמת הקואורדינציה בכל ההיבטים, לבדוק התפתחותו הרגשית-שכלית-חשיבתית וחברתית, לשקף תמונה כוללת של מצב הילד ועל מידת מוכנותו לכיתה א’.
אם ילדך כבר לומד בכיתה א’ ויש לו קשיים בקצב הלימוד ובקליטת החומר, בהעתקה מהלוח, בקריאה, בכתיבה, בגזירה וכ”ו, כדאי למצוא מהר את הסיבה שגורמת לו לקושי ולטפל בה.
במרכז ורטהיים, בפעילות בשיטת OCO™ הילד עובר מבדק המוצא בדיוק את הקשיים שלו בכל אחד ממרכיבי הקואורדינציה ובשילובים שביניהם, בתהליך הלמידה ובדרכי הלמידה של הילד. בפעילות שלאחר המבדק, הילד לומד בצורה משחקית של משימות צפויות ובלתי צפויות, לפתח יצירתיות חשיבתית, לקלוט ולזכור טוב יותר תכני למידה וליצר למידה אסוציאטיבית. הילד לומד בדרכים שונות מאשר בבית הספר, לקרוא ולכתוב אותיות/מספרים, לחשב פעולות חשבון ולשלוף מידע בתחומי הלימוד השונים. ילד הלומד דרך שיטת OCO™ קולט טוב יותר ושומר בזיכרון בצורה טובה יותר מאשר בכל דרך אחרת.
ילדים שטופלו במרכז ורטהיים מרבים להגיד: “איזה כיף ללמוד ככה”, “למה לא לומדים ככה בבית ספר”.
בדוק את ילדך
1. האם הגננת/המורה אמרה לך כי ילדך מתקשה בלמידה?
2. האם ילדך מתקשה לשבת בריכוז בגן/כיתה?
3. האם ילדך מתקשה לקלוט את חומר הלימוד בכיתה?
4. האם ילדך מתקשה לשבת בזמן הכתיבה?
5. האם ילדך מתקשה לכתוב את האותיות/המספרים?
6. האם ילך חורץ עם העיפרון בזמן הכתיבה?
7. האם ילדך מתקשה לגזור במדויק?
8. האם הוא בוכה כשהוא לא מצליח?
9. האם הוא מחליף בין אותיות בזיהוי/בהגייה/כתיבה?
10. האם הוא נמנע לשחק משחקי מילים וחשיבה ?
11. האם הוא מתקשה לשבת זקוף על כסא?
12. האם ילדך מציק לילדים אחרים?
13. האם הוא לא יוצא בהפסקה לחצר?
14. האם ילדך אוהב “להימרח ” על הרצפה, יושב כפוף?
15. האם קשה לילדך להסתגל לבית הספר?
16. האם התגובות שלו איטיות/יש לו מוסחות גבוהה?
17. האם המורה אומרת כי ילדך לא מקשיב לה?
18. האם ילדך מתנהג בתוקפנות, מתוסכל?
במידה וענית תשובה חיובית לפחות על 5 שאלות, כנראה שלא מבינים את הקשר בין הקשיים וסימני ההתנהגות של ילדך לבין דרכי הלמידה שלו. יש לו כנראה קשיים קואורדינטיביים שמשפיעים על תפקודו ופוגעים ביכולות הלימוד שלו. ייתכן גם שילדך שונה בדרכי הלמידה שלו ורמת הקואורדינציה שלו יכולה להיות גורם שמגביל/מקדם את כישורי הלמידה שלו. קשיים אלו, במידה ולא יטופלו, יצרו לו חוויה שלילית של הלמודים. הוא יצבור פערים בחומר הלימוד ועם הזמן יתפתחו אצלו בעיות חברתיות שיובילו לדימוי עצמי נמוך, לפגיעה בביטחונו העצמי ואף לירידה בהישגים לימודיים ובבריאות הרגשית שלו.
הייחודיות שלנו
אנחנו בשיטת™ OCO יודעים בעזרת אבחון מעמיק לאתר את הקשיים במעבר מהגן לבית הספר ובשנה הראשונה של בית הספר בתהליך ההוראה והלמידה ולהתאים את סוג הפעילות המתאים לו. לאחר האבחון הילד עובר פעילות פרטנית קואורדינטיבית המותאמת לו אישית ומשלבת תכני לימוד בהתאם לחומר הלימוד בכיתה בכל מקצועות הלימוד. אצלנו הלימוד הופך לחוויה והחומר נקלט ונשמר. במקרים רבים אנו נתקלים בחסכים בלמידה דרך תחושה ובליקויים במרכיבי קואורדינציה שונים שמגבילים את יכולת הלמידה של הילד ולעיתים אף מפריעים ללמידה. הניסיון שלנו מראה, כי במקרים רבים ילדים שהגיעו אלינו וטופלו בתנועה קואורדינטיבית משולבת עם למידה, למדו טוב יותר לזהות, לכתוב ולהגות את האותיות והמילים, למדו לבנות משפטים, רכשו כלים לחשיבה מתמטית בסיסית, כלים שעזרו להם מאד בכישורי הלמידה ושיפרו את הישגיהם והתנהגותם. ילד שמטופל במרכזנו , סוגר פערים תוך תקופה יחסית קצרה, ולאחריה יוכל להשתלב בלימודים בכיתה, להיות תלמיד פעיל שעומד בקצב הלימוד הכיתתי, שעונה על השאלות ומצליח יותר בביצוע המטלות.
במידה והבעיות לא תטופלנה, הוא יפתח עם השנים תסמינים נוספים ויזדקק כנראה גם להרבה שעורים פרטיים, למורים המתמחים בהוראה לילדים עם קשיי למידה ואף לטיפולים רפואיים ופסיכולוגיים!!
סוגי הפעילויות
• אימון לפיתוח ריכוז דרך משחקי קואורדינציה
• אימון לפיתוח כישורי למידה דרך קואורדינציה
• אימון לפיתוח שליטה גופנית
• אימון לרכישת טכניקות להתמודדות עם מצבים רגשיים כמו כעס, כישלון, הצלחה
• אימון לפיתוח עמידה בזמנים
• אימון לפיתוח טכניקות לתכנון ולסדר
• אימון לפיתוח כישורים חברתיים
הפעילות הקואורדינטיבית הפרטנית מפתחת לילד מוטיבציה פנימית ללמוד, להיות מודע לדרכי הלמידה שלו, ליצור מודעות בקרב ההורים והמורים לייחודיות ולצרכים שלו, ורכוש כלים, שיטות ואמצעים שיעזרו לו ללמוד מתוך עניין. גם אתה ההורה תקבל כלים כיצד להתמודד עם ילדך.
בנוסף, הילד לומד לשלוט בגופו במצבים שונים, משפר את תחושת הגוף שלו, את סדר הפעולות, ההתארגנות, עמידה בלחצים ובזמנים וכך תיווצר אצל הילד למידה משמעותית. בצד הלימודי הילד יגלה עניין ללמוד, תהיה לו מוטיבציה גבוהה יותר להצליח. הילד הופך להיות ילד יצירתי בחשיבתו, ביכולותיו לקשר בין דברים ולתת מענה ופתרונות מידיים לשאלות לא מוכרות.
בד”כ הילדים לא רוצים לסיים את הטיפול ושואלים בבית את הורים מתי מגיעים שוב למרכז ורטהיים.
כבר לאחר כמה מפגשים ההורים מדווחים על תחילת השינוי בילד שלהם ולא פעם הם אומרים “למה לא הכרנו את השיטה קודם”. הילדים הולכים בכיף לבי”ס, רמת הקשב השתפרה, יש שינוי בכתב היד, הם עצמאיים יותר בהכנת שעורי הבית והעבודות, מוציאים ציונים טובים יותר במבחנים גם במקצועות שקודם לכן התקשו,יש פחות תלונות מצד המורה.
בתקופה קצרה יחסית אנו משיגים שינויים בכישורי הלמידה ובתפקודים חברתיים ורגשיים בבית /בבי”ס ובחברה, שנשמרים לאורך זמן. שינויים שמייצבים גם את הילד רגשית בהתמודדות שלו עם הוראה ולמידה.
כל המדריכים שלנו, בוגרי קורס מדריכי OCO™, נבחרו בקפידה ובעלי ניסיון וותק, בעלי יכולות להתחבר לסוגי הילדים השונים.
משובים
” הגננת המליצה לי לשלוח את ביתי לחוג הכנה לכיתה א’, אבל הייתה לי תחושת בטן שאני צריכה בשבילה משהו אחר. הגעתי לד”ר מרק ורטהיים. אחרי המבדק הוא אמר לי מה הנקודות החלשות של ביתי. אני לא הבנתי איך הגיע למסקנותיו, אבל אחרי 6-7 מפגשים התחלתי לראות שינוי. פתאום הבת שלי מזהה אותיות, בדרך על שלטים, היא משחק איתי בחשק במשחקי אותיות, ואני מוכרחה לציין שבסיום כל מפגש קיבלתי משימות לבית אותן יישמתי באדיקות. אני כותבת את זה לאחר חצי שנה בכיתה א’ לאחר שביתי השתלבה ללא כל בעיה. ממליצה לכל הורה” ס. אמא 2016
“למרק היקר, לילה לפני שבן עולה לכיתה א אני חושבת עליך ועל תרומתך הגדולה והמשמעותית בהתפתחותו של בן ושלנו ההורים!שולחת לך תמונות שצולמו לפני כמה ימים הן מדברות בעד עצמן!
שתהה לך שנה נהדרת מוצלחת ושתמשיך להפעיל את קסמייך – מ. אמא של ב. 2012
מידע נוסף שיכול לעניין אותך
משובים – התפתחות הילד
“הגענו אליך מהצפון הרחוק. ביתנו נולדה פגית והיא מוגדרת עם אחור…
התפתחות הילד
כהורה אתה שואל את עצמך בוודאי לא פעם האם אני נותן…
הריון ולידה
את בהריון? יופי מזל טוב! בואי להצטרף לקבוצת פעילות אינטימית. פעילות…
נפילות וקלמזיות
ילד מסורבל (קלמזי), מרבה להיתקל וליפול בתנועה בכלל ובמשחק בפרט. תנועתו…
כיתה א’
המעבר מהגן לכיתה א’ איננו רק שינוי מסגרת, אלא שינוי מהותי…
חיברות
חיברות (סוציאליזציה) היא מרכיב חשוב בהתפתחות הילד. תהליך החיברות הוא תהליך…
משובים – הורים
ציטוטי הורים על קשיי הילד “הוא התרחק מפעילות גופנית ובמיוחד מספורט”…
עודף משקל
ילד בעל עודף משקל, שממעיט בתנועה גופנית ורוב השעות היום איננו…
גמישות יתר וטונוס שרירים גבוה
גמישות יתר היא חלק מתופעה רחבה יותר שקשורה לרקמות הרכות בגוף…
למידה “בדרכו שלו”
כל למידה – אם זו למידת תנועה חדשה או למידת מילה…
הרחבת הידע
ידע הוא כוח ידע מאפשר להתמודד עם השינויים וליישם חידושים. מרכז…
חוגי ספורט
אנו מאמינים שעל מנת שילדים יוכלו להתפתח בריא, הם חייבים להיות…
בעיות התנהגות
בעיות התנהגות מטופלות בד”כ בטיפולים רגשיים ופסיכולוגיים. הספרות החדשה מצביעה כי…
הצלחה בלימודים
על מנת ללמוד ולהצליח הילד זקוק לכמה תנאים בסיסיים. בשלות גופנית…
טיפים להורים
על מנת לעזור לך ההורה לגדל ילד בריא בגופו-בנפשו-בחשיבתו ובחברותיות שלו…
עיכוב התפתחותי אחור שפתי
תינוקות וילדים שאינם מתפתחים בקצב הנורמטיבי, מאחרים בהתפתחות ההליכה/השפה, בביצוע מיומנויות…