למידה “בדרכו שלו”
כל למידה – אם זו למידת תנועה חדשה או למידת מילה חדשה או למידת חומר בכיתה, היא תהליך של תפישה חושית, כלומר: שילוב בין קליטת גירוי/הוראה ופעולה הנובעת כתוצאה מהעיבוד שלו. לשם כך דרושה קואורדינציה – תאום בין הקליטה לבין ההוראה מהמוח לאיברים שצריכים לבצע ובין פעולת האיברים עצמם. לכן התנועה הגופנית הקואורדינטיבית היא התנאי הבסיסי להצלחת תהליך הלמידה.
הלמידה צריכה להישמר בזיכרון על מנת שברגע מתאים תוכל להישלף שוב. שמירת המידע והפיכתו לזיכרון מושפעת מהאופן בו התבצעה הלמידה. למידה המבוצעת תוך כדי תנועה קואורדינטיבית משמרת את החומר הנלמד באחוזים גבוהים ביותר לעומת צורות הלמידה האחרות.
עיכובים בהתקדמות הלמידה של ילדים רבים, נובעים לרוב מחוסר התייחסות למכלול הגירויים הדרוש לפיתוח התפישה הרב חושית ומחוסר הבנה של משמעות החשיבות של התפישה החושית לרכישת כישורי הלמידה.
מניסיוננו מרבית הילדים האלו שונים בתנאי ובדרכי התפישה החושית שלהם ו/או מתקשים לקלוט בדרכי ההוראה בכיתה. לכן הם בעלי חוסר מוטיבציה פנימית ללמוד, מפחדים מראש להיכשל, מרבים להשתמש בביטוי “לא יכול”, לא קשובים, לא מרוכזים בשיעור ומראים סימני חוסר שקט.
אנו במרכז ורטהיים יודעים לאבחן מהם דרכי הקליטה של הילד וכיצד לשפר את כישורי הלמידה שלו. המרכז דוגל ב”חנוך לילד ע”פ דרכו, לכן כל ילד זוכה לתהליך אישי הכולל:
תהליך האבחון של הילד
• אבחון אישי מקיף של הקואורדינציה ושל דרכי הלמידה השונות שלו
• בדיקת דרכי קליטת המידע שלו
• בדיקת התנאים ללמידה אופטימאלית
• קביעת תכנית פעילות בהתאם לאפיונים שלו
• מתן כלים והנחיות לילד, להורים, לצוות החינוכי בכדי למצות את הפוטנציאל של הילד
בנוסף, פעילות בשיטת OCO™ מפתחת אצל הילד אמון ביכולותיו, הוא חווה הצלחות ומעז לנסות משימות, שלפני הטיפול פחד להיכשל בהן. נוצרת לו מוטיבציה פנימית ללמוד, הוא יותר סקרן, יצירתי ובעל יכולת להשליך ממצב אחד לשני.
ליקויי הלמידה
ליקויי למידה הם מגוונים ומהניסיון שלנו קשורים בד”כ לבעיות התפתחותיות מתחומי התנועה הקואורדינטיבית. תהליך הלמידה משתבש כאשר ישנם ליקויים בבסיס הקואורדינטיבי שפוגעים בתפקוד של מערכת העצבים. זה יכול להתבטא בקשת רחבה של תופעות כמו למשל: קשיי קליטה, קשיים בזיכרון, קשיי שליפה, קשיים לשלוף מידע רלוונטי בזמן מסוים, תפקוד תחת לחץ, קליטה רב חושית בו זמנית.
השונות בין ילד לילד מתבטאת לא רק בצורה החיצונית ובאופי שלו, אלא גם בתנאי הלמידה הדרושים לו בכדי להיות קשוב ומרוכז, באופני הלמידה ובמהירות קליטת החומר הלימודי. הלמידה גם דורשת סדר פעולות והתארגנות. לכל ילד יש סדר משלו וצורת התארגנות ייחודיות לו. יש לזהות מהם הסדר וצורת ההתארגנות של הילד ולתת לו גירויים ללמוד בהתאם להם.
לכן על מנת למצוא את שרש הבעיה יש תחילה לערוך לילד אבחון בשיטת OCO™, הממפה את מרכיבי הקואורדינציה, דרכי קליטת המידע שלו ודרכי הוצאת המידע שלו. בהתאם לתוצאות המבדק נערכת פעילות פרטנית שמלמדת אותו ללמוד,דרך משחקים המבוססים על תרגילים קואורדינטיביים משולבי חשיבה, ותכני לימוד בדרכים המתאימות לו. ע”י כך הילד משפר את מיומנויות וכישורי הלמידה שלו, את שליפת המידע ואת הישגיו הלימודיים בכיתה.
בנוסף, ההורה מקבל הנחייה כיצד לתרגל עם הילד בבית. לעיתים גם ניתנות הנחיות לצוות הבית ספרי כאשר ההורה ובית ספר משתפים פעולה למען קידום הילד. התוצאות ניכרות כבר לאחר מספר שבועות.
בדוק את ילדך
1. האם ילדך זחל?
2. האם בגן נאמר לך שהילד יוצא דופן?
3. האם הוא מתקשה לשבת בריכוז בגן /כיתה?
4. האם ילדך מתקשה לקלוט את חומר הלימוד בגן /בכיתה?
5. האם ילדך מתקשה לשבת בזמן הכתיבה/הציור?
6. האם ילדך אוהב לקרוא/לצייר /לכתוב בשכיבה ?
7. האם ילדך קופץ /חסר שקט בזמן שמקריאים לו סיפור?
8. האם הוא משחק בצבעים בקלמר בזמן השיעור?
9. האם הוא מתנדנד על הכסא בכיתה?
10. האם כתב ידו לא ברור או חורג מהקווים?
11. האם הוא חורץ עם העיפרון /עט?
12. האם הוא מתקשה לזכור מילים להכתבה?
13. האם הילד פסיבי גן/בכיתה, לא עונה על שאלות הגננת/המורה?
14. האם שוכח מה למד בשיעור הקודם?
15. האם הוא מתקשה לזהות/לכתוב מספרים?
16. האם הוא מתקשה בקריאה/בפעולות חישוביות?
17. האם אמרו לך שיש לילדך בעיות דיסגרפיות, ויסות חושי, התמצאות?
18. האם נאמר לך לפנות עם ילדך למכון התפתחות הילד?
19. האם הופנית למרפאת קשב/ ילדך עבר אבחוני קשב וריכוז?
20. האם הופנית לעבור עם ילדך אבחון פסיכו דידקטי?
במידה וענית תשובה חיובית לפחות על 5 שאלות, כנראה שלא מבינים את הקשר בין הקשיים וסימני ההתנהגות של ילדך לבין דרכי הלמידה שלו. ייתכן גם שילדך שונה בדרכי הלמידה שלו ורמת הקואורדינציה שלו יכולה להיות גורם שמגביל /מקדם את כישורי הלמידה שלו.
הניסיון שלנו מראה כי במקרים רבים ילדים שהגיעו אלינו וטופלו בתנועה קואורדינטיבית משולבת עם למידה, רכשו כלים שעזרו להם מאד בכישורי הלמידה ושיפרו את הישגיהם והתנהגותם.
אנחנו בשיטת OCO™ משלבים פעילות קואורדינטיבית המותאמת אישית לילד יחד עם תכני לימוד בהתאם לחומר הלימוד בכיתה בכל מקצועות הלימוד ובכל רמות הלימוד. אצלנו הלימוד הופך לחוויה והחומר נקלט ונשמר ובכיתה הוא נהפך לתלמיד פעיל שעונה על השאלות ומצליח יותר בבחינות.
במידה והבעיות לא תטופלנה הוא יפתח עם השנים תסמינים נוספים ויזדקק כנראה גם להרבה שעורים פרטיים, למורים המתמחים בהוראה לילדים עם קשיי למידה ואף לטיפולים רפואיים ופסיכולוגיים!!
הייחודיות שלנו
אנחנו בשיטת™ OCO יודעים, בעזרת אבחון מעמיק, לאתר את הקשיים של הילד בתהליך ההוראה והלמידה. במקרים רבים אנו נתקלים בחסכים בלמידה דרך תחושה ובליקויים במרכיבי קואורדינציה שונים שמגבילים את יכולת הלמידה של הילד ולעיתים אף מפריעים ללמידה. היתרון שלנו הוא שבעקבות האבחון אנו נותנים, במקום אחד, את המענה הטיפולי המקיף למכלול צרכי הילד.
הפעילות אצלנו היא פעילות פרטנית שמותאמת לילד.
סוגי הפעילויות
• אימון לפיתוח ריכוז דרך קואורדינציה
• אימון לפיתוח התמצאות וויסות חושי
• אימון לפיתוח סדר ועמידה בזמנים
• אימון לפיתוח שליטה ובקרה גופנית
• אימון במצבי שטח ולחץ מגוונים
• אימון לשכלול דרכי קליטת המידע ושליפת המידע
ילד שמגיע אלינו עובר תחילה אבחון מקיף בשיטת ™OCO ולאחריו מותאם לו סוג הפעילות המתאים ביותר עבורו.
הפעילות בשיטת ™OCO תלמד את הילד לשלוט בגופו במצבים שונים, תשפר את תחושת הגוף שלו את סדר הפעולות, ההתארגנות, עמידה בלחצים ובזמנים הילד לומד לבקר את עצמו ולשפר את יכולותיו גם ע”י בקרת עצמית. הילד לומד להתמודד תחת לחץ, ועם כישלונות והצלחות בתגובה רגשית תואמת
בצד הלימודי הילד יגלה עניין בללמוד, תהיה לו מוטיבציה גבוהה יותר ללמוד ולהצליח. הפתרונות התנועתיים –חשיבתיים נשמרים בזיכרון טוב יותר והמידע נשלף מהר יותר. המשימות שניתנות לילד כתהליך למידה מקושרות לתכני לימוד. הוא הופך להיות ילד יצירתי בחשיבתו, ביכולותיו לקשר בין דברים ולתת מענה ופתרונות מידיים לשאלות לא מוכרות. וכך תיווצר אצל הילד למידה משמעותית.
אצלנו הילד ירכוש כלים, שיטות ואמצעים שיעזרו לו ללמוד מתוך עניין.
ההורים ובמידת הצורך גם המורים, יקבלו הדגשים על דרכי הלמידה שלו, הייחודיות שלו ודרכי ההוראה מתאימות ביותר עבורו.
בד”כ הילדים לא רוצים לסיים את הטיפול ושואלים בבית את הורים מתי מגיעים שוב למרכז ורטהיים.
מרבית ההורים מגיעים אלינו לאחר שעברו עם ילדיהם אבחונים וטיפולים שונים במסגרות שונות. רובם מביעים אכזבה מסוימת מהעבר ופסימיות לעתיד, אך אצלנו כבר לאחר כמה מפגשים הם מדווחים על תחילת השינוי בילד שלהם ולא פעם הם אומרים “למה לא הכרנו את השיטה קודם”. הילדים הולכים בכיף לבי”ס, רמת הקשב השתפרה, יש שינוי בכתב היד, הם עצמאיים יותר בהכנת שעורי הבית והעבודות, מוציאים ציונים טובים יותר במבחנים גם במקצועות שקודם לכן התקשו,יש פחות תלונות מצד המורה.
מלבד השיפור בלמידה, שמושג בעקבות הפעילות שיטת OCO™, הילד משתפר גם במגוון התפקודים ביום-יום ובכישורי החיים. הילד מאמץ כלים פרקטיים מה לעשות על מנת להתרכז ולהקשיב בשעורים שנייה לפני שהוא מאבד ריכוז, שנייה לפני שהוא מתחיל להפריע, כלים שמאפשרים לו להכניס את עצמו שוב לריכוז, לקשב וללמידה.
בתקופה קצרה יחסית אנו משיגים שינויים תפקודיים ואיכותיים בתפקוד הילד בבית בגן/בבי”ס ובחברה, שנשמרים לאורך זמן. שינויים שמייצבים גם את הילד רגשית בהתמודדות שלו עם הוראה ולמידה.
כל המדריכים שלנו, בוגרי קורס מדריכי OCO™, נבחרו בקפידה ובעלי ניסיון וותק, בעלי יכולות להתחבר לסוגי הילדים השונים.
משובים
“הבן בכיתה ג’ לא מסוגל לכתוב שורה אחת בלי לנוח אחרי כמה מילים. נאמר לנו שיש לו חולשה בכתפיים לכן לא מצליח לאחוז טוב את העיפרון. הגענו לד”ר ורטהיים בעקבו המלצה של הגננת שלו לשעבר. קיבלנו הסברים משכנעים, התחלנו בפעילות, עזבנו את כל הטיפולים האחרים, ואחרי חודשיים המורה קראה לאשתי והראתה לה בגאווה משימה שבני כתב בכיתה לבדו.
אשתי בכתבה מרוב אושר. לא חשבנו שהרגע יגיע! לאחר כמה חודשי פעילות הבן שלנו כותב כמו כ הילדים!” ד. אבא 2017
“הבן שלי בכיתה ז’ מתקשה בפעולות חשבון בסיסיות ועד שהוא עונה על תשובה לוקח לו המון זמן.
הפעילות הקואורדינטיבית אצל ד”ר ורטהיים הפכה אותו בזמן קצר לילד שאוהב תרגילי חשבון, הוא משתתף בכיתה ואף מצליח לפתור תרגילים לבד. אני לא יודעת אם זה קשור , אבל השנה נבחר למועצת התלמידים!” ש. אמא
מידע נוסף שיכול לעניין אותך
טיפים להורים
על מנת לעזור לך ההורה לגדל ילד בריא בגופו-בנפשו-בחשיבתו ובחברותיות שלו…
הצלחה בלימודים
על מנת ללמוד ולהצליח הילד זקוק לכמה תנאים בסיסיים. בשלות גופנית…
הרחבת הידע
ידע הוא כוח ידע מאפשר להתמודד עם השינויים וליישם חידושים. מרכז…
הריון ולידה
את בהריון? יופי מזל טוב! בואי להצטרף לקבוצת פעילות אינטימית. פעילות…
נפילות וקלמזיות
ילד מסורבל (קלמזי), מרבה להיתקל וליפול בתנועה בכלל ובמשחק בפרט. תנועתו…
עיכוב התפתחותי אחור שפתי
תינוקות וילדים שאינם מתפתחים בקצב הנורמטיבי, מאחרים בהתפתחות ההליכה/השפה, בביצוע מיומנויות…
עודף משקל
ילד בעל עודף משקל, שממעיט בתנועה גופנית ורוב השעות היום איננו…
התפתחות הילד
כהורה אתה שואל את עצמך בוודאי לא פעם האם אני נותן…
משובים – הורים
ציטוטי הורים על קשיי הילד “הוא התרחק מפעילות גופנית ובמיוחד מספורט”…
משובים – התפתחות הילד
“הגענו אליך מהצפון הרחוק. ביתנו נולדה פגית והיא מוגדרת עם אחור…
כיתה א’
המעבר מהגן לכיתה א’ איננו רק שינוי מסגרת, אלא שינוי מהותי…
חיברות
חיברות (סוציאליזציה) היא מרכיב חשוב בהתפתחות הילד. תהליך החיברות הוא תהליך…
למידה “בדרכו שלו”
כל למידה – אם זו למידת תנועה חדשה או למידת מילה…
חוגי ספורט
אנו מאמינים שעל מנת שילדים יוכלו להתפתח בריא, הם חייבים להיות…
בעיות התנהגות
בעיות התנהגות מטופלות בד”כ בטיפולים רגשיים ופסיכולוגיים. הספרות החדשה מצביעה כי…
גמישות יתר וטונוס שרירים גבוה
גמישות יתר היא חלק מתופעה רחבה יותר שקשורה לרקמות הרכות בגוף…